Saker man kan göra när man är på åland

Hej bloggen!

Jag har idag gjort min första arbetsdag på nya sommarjobbet. Läskigt och förvirrande, men kul!

Och lyssna på det här: jag har fått min första request på bloggen! Ålandstips önskas av Linnea som ska jobba här i sommar. Och Ålandstips har jag! Sen finns det säkert en hel massa andra fina saker att se och roliga grejer att göra, men här är några väl utvalda tips i alla fall:

1. Pilsnermackan. Ekologisk bistro på Strandvägen i Mariehamn. Drivs av bästa Adrian och han serverar fantastisk god mat av bra råvaror. Menyn ändras efter säsong, men man kan vara säker på att alltid få smarrig mat. Ibland har de små evenemang så som jazzkvällar och annat mysigt.

2. Bagarstugan och Svarta katten. Mysiga caféer i Mariehamn. Goda sallader och paninis och bakverk.

3. Pommern och sjöfartsmuseet. Ligger nere i Västra hamnen, och berättar ett stycke åländsk sjöfartshistoria. Mycket spännande, speciellt att få se gamla kaptenshytter och sådant kul. Och när man kollat klart där, så kan man promenera österut till Södragatan och kvarteren runt omkring. Där finns en massa små fina och gamla trähus. Väldigt mariehamnskt.

4. Sjökvarteret. På den östra sidan av Mariehamn ligger ett mysigt kvarter där det byggs båtar, säljs handgjorda smycken och åländskt hantverk. Man kan också äta god pizza här, på Pub Niska. Senare i sommar ordnas här också Ålands sjödagar, med en massa sjöfartsrelaterade aktiviteter och livemusik och gratis inträde. Mycket trevligt!

5. Kobba klintar, vid inloppet till Mariehamn. De gamla lotsarnas bostad och arbetsplats. Så himla fint! Här hittar man mera info om hur man tar sig ut dit.

6. Om man vill ta sig en bit utanför Mariehamn (och det vill man), är en tur ut i skärgården att rekommendera. Det finns många fina skärgårdskommuner, men eftersom jag var på Kökar för två år sedan tipsar jag om det. Hit åker man skärgårdsfärja (där man kan ta med bil eller cykel), och bor på något b&b eller hotell. Eller så campar man! Och så kan man ta en båttur ut till ön Källskär, fantastiskt fint med nästan bara hav så långt ögat kan se. Här bodde en svensk friherre förr i tiden och han byggde hus och anlade en fin trädgård. Och det var här som Tove Jansson fick inspiration till någon bok, sägs det. Trevligt ställe hur eller hur, och med guidad rundvandring. Och ute på Jurmo, en annan liten skärgårdsö, anordnas varje år en festival! Island in the sun heter den och lär vara riktigt bra!

7. Man kan också bege sig norrut på fasta Åland, till kommunen Geta. Här finns bland annat Havsvidden som är en hotellanläggning precis vid Norrhavet. Man behöver inte bo där utan man kan åka dit bara för att kolla in havet och kanske ta en fika i restaurangen.

8. Och så kan man ta sig västerut. I Eckerö finns till exempel ett gammalt post- och tullhus som är vackert. Här kan jag rekommendera att äta Ålandspannkaka med saffran på caféet om den finns kvar. Yummie!

9. Och så vill min mamma tipsa om stadsbiblioteket i Mariehamn. Fin, blå byggnad som inuti är som ett bibliotek är mest, fast lite finare. Ligger intill Pilsnermackan.

10. Just det, så finns ju Judys keramik. Jag handlar ofta presenter där när jag är på Åland. Ligger på Köpmansgatan i Mariehamn.

11. Jag har i dagarna också upptäckt att det finns många loppisar runt om på Åland. I helgen var vi på flera ute i Sunds kommun, och tydligen finns det flera runt om ön. Kul grej tycker jag!

12. Och när vi ändå är inne på Sund – här finns Kastelholm slott och Bomarsund. Det förra är ett gammalt fint slott byggt i sten och det andra är ruiner av fästning som förstördes under Krimkriget. Låter lite träigt kanske, men är faktiskt sevärt.

Linnea, hoppas det här var en liten hjälp på vägen! Man kan också gå in på den här turistsajten och hitta mer matnyttig info. Kan tyvärr inte visa några bilder på alla de här grejerna eftersom jag lånar mammas dator och den totalvägrar föra över bilder från min kamera…Återkommer i frågan när jag (läs: Manne) lyckats lösa det. Hej nu.

2 comments

  1. Linnéa

    Ååååh TUSEN TAXAR!! Jag ska beta av varenda punkt! Det låter så himla mysigt och sommaridylliskt, ser fram emot Sommaren på Åland så. Verkligen tack för hjälpen! Bibliotek är också superbra, när jag inte cyklar runt i skärgården eller går på café ska jag läsa massvis av sommardeckare samt en och annan klassiker:)
    Hoppas du får en bra sommar:)

    • Minna

      Hoppas det är en lite hjälp på vägen i alla fall! Sen finns det ju mycket mera än det här att se, men det kommer du nog märka. Hoppas du får en fantastisk sommar på Åland! Hör av dig om du behöver fler tips:)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>