Kategori: Tips

En oväntat bra film (höhö)

Jo, jag tänkte att jag skulle tipsa om en film! För några veckor sedan såg vi En oväntad vänskap, Intouchable heter den väl på originalspråk, och det kan vara den bästa film jag har sett i hela mitt liv. Den är fin och härlig och sorglig på samma gång och jag gick ut från biosalongen med ett sådant där fånigt lyckopirr i magen. Hade lätt kunnat gå in igen, köpa en ny biljett och bänkat mig framför den en gång till. Jaja, nog om det nu. Se den!

Annat som är nytt och förtjänar en blogguppdatering: inget. Köttar slutreportaget nu, måste kapa drygt 7000 tecken och det är inte så lätt, ska ni veta. Det blir mycket kill your darlings den närmsta tiden…

Hej nu!

We should go to France

Hej bloggen,

det var länge sedan sist. En sommar har förflutit, en höst har börjat. Ber om ursäkt för min frånvaro, det har helt enkelt varit omöjligt att skriva texter hela dagarna och sedan komma hem och fortsätta skriva på bloggen. Men nu drar vi ett streck över det gamla, det är glömt och förlåtet, och börjar om på nytt.

Min sommar har varit beyond bra. Den började med några ångestfyllda veckor när prestationsångesten blandades med självförakt, men blev till slut så himla himla bra. Jag har lärt mig massor på jobbet och fått umgås extra mycket med fina vänner och fin familj. Jag skulle mer än gärna lägga upp några bilder för att visa hur fint det har varit (speciellt såg jag fram emot att lägga upp bilder från en viss tjejlördag som man nog kan påstå var sommarens höjdpunkt och som slutade i fuldans och klagomål från grannarna), men kameran samarbetar inte och jag lyckas inte föra över bilderna till datorn. Kanske lika bra det…

Hur som helst, nu övergår vi raskt till sommarens, eller höstens om man så vill, höjdpunkt – vår episka Frankrikeresa. Vi bilade ner hela vägen från Malmö till Biarritz och i lördags kom vi hem, något häpna över att bil och resenärer alla var vid god vigör och oskadda (förutom Gustaf då, som hade höjden av otur när en surfingbräda smashade rakt in i hans ansikte vilket resulterade i två timmars väntan på akuten, fem stygn och solförbud resten av veckan). Förutom detta var vår semester en fröjd! Vi tar det från början (förbered er redan nu på det längsta inlägget i minnasakers historia).

Vi turades om att köra. Det innebär alltså att jag, som knappt kört på en motorväg förr, skulle ta mig an den tyska autobahn. Jag vet inte om jag varit så nervös i hela mitt liv. Men Tove körde som en gud.

Jag och Manne chillade i baksätet.

Peppade med fransk musik.

Motorvägsview.

Vindrutetvätt.

Första natten sov vi i Darmstadt på tyska sidan. Fortsatte sedan mot Baden-Baden som var en jättemysig stad med bland annat den här fina bilen…

…vindsnurror…

…blommor överallt…

…och fjärilar!

Sedan körde vi över gränsen till Frankrike och stannade till i Colmar. Firade det med första semesterölen och surkål och kött.

Sedan kom vi till Beaune, pittoreskt och fint så det förslår.

Peppade på första franska middagen!

Gustaf åt sniglar. Sedan åt vi Boeuf bourguignon eftersom vi var i Bourgogne. Nom!

Färden fortsatte genom mysiga franska städer.

Målet var den här fina gården, där Mannes barndomskompis driver en vingård med sin man. Det var så fint!

Domaine de Villargeau tillverkas en hel massa viner varje år.

Ägaren, Marc, var genomsnäll och visade oss produktionshallarna och svarade tålmodigt på våra frågor.

Tunnor hör ju liksom till på en vingård tycker jag.

För tillfället pågick rengöring av alla tankarna och Gustaf fick tillåtelse att krypa in i en av dem. Lycka!

Sedan fick vi komma med till vindruvsodlingarna också! Det hade regnat väldigt lite så det var rätt torrt.

Men druvor blev det ändå! Goda var dom.

Som om inte detta var nog fick vi också komma med till en liten lokal getfarm som tillverkar ost.

Där fanns ostar i olika åldrar. Fint och gott!

På kvällen åt vi middag på Le Bengy. Jag åt bland annat den här efterrätten som jag dog lite av för den var så god.

Vi bodde hos Mannes föräldrars vänner den natten, plus en natt på hemvägen. Vi fick bo i det här fina rummet!

Och vaknade upp till den här utsikten!

Sedan var det dags att besöka Nevers där Manne bodde i unga år.

I det här huset närmare bestämt!

I Nevers ska man äta en speciell sorts kolor fick vi lära oss. Så vi stegade in i den här fina karamellbutiken.

På vägen mot nästa anhalt, Bergerac, stannade vi i en jättefin liten stad som jag tyvärr har glömt namnet på. Vi åt lunch och tittade på borgen.

Sedan tog vi vår fullastade bil och drog vidare.

När vi anlänt till Bergerac hade Mannes kompis ordnat så att vi fick gå på ytterligare en vinprovning hos en vän. Chateau Combrillac heter gården.

Vi köpte på oss ännu mera vin.

På kvällen vankades det ostron.

Och på morgonen åt vi finfrukost inne i Bergerac.

Finaste porslinet!

Efter Bergerac var det dags för oss att ta sikte på slutmålet Biarritz. På vägen hittade vi dock ännu en vingård där vi stegade in och frågade om man kunde få köpa några flaskor. Det fick vi såklart och förutom en vinprovning fick vi dessutom en rundtur i gårdens plommonfabrik. Det var nämligen dags att skörda plommonen som de sedan torkade och sålde.

Lila och söta var de, plommonen.

Sedan körde vi och körde vi och körde vi…

…tills vi var framme i Biarritz där vi hade hyrt en lägenhet. I den väntade Charlotta och Calle som bjöd oss på öl på balkongen. Det var så bäst!

Vi beslutade oss för att gå ner till stranden och försöka få ett grepp om staden.

Förstå lyckan när man möts av det här!

Vi blev exalterade allihopa!

Så här ser Grand Plage ut från andra hållet.

Pepp!

Sedan åt vi middag på restaurangen med det vita taket som ni ser lite till vänster här.

Jag åt tapas.

Nu är det redan nästa dag och vi tog bilen över spanska gränsen till San Sebastian. Där var också så himla fint och vi spanade in kyrkor bland annat.

Och åt pintxos, baskiska tapas.

Och så hängde vi på stranden några timmar.

Och så var det dags för kvällens höjdpunkt, själva anledningen till att vi åkte till San Sebastian: Arzak. Det är en restaurang som har tre Michelinstjärnor! Det var en absurd men häftig upplevelse. All mat var som små konstverk och trots att rätterna var väldigt små åt vi tills det nästan sprutade mat ur öronen på oss.

Bland annat åt vi de här godsakerna som såg ut som frasiga koraller och som var fyllda med smält foie gras. Nomnom.

Hela resan handlade för övrigt väldigt mycket om mat. Sådan här frukost åt jag vareviga morgon i Biarritz. På balkongen såklart.

En kväll fixade vi tapas och åt på – just det – balkongen.

Och paella!

Och så den här musselsoppan som Charlotta och Calle lagade en kväll. Kan vara det godaste jag ätit faktiskt.

Men vi åt inte bara. Vi surfade också! Här är Gustaf, Tove, Manne och Calle på väg ut i vågorna. Jag testade också och med hjälp av en mycket snäll och tålmodig instruktör lyckades jag faktiskt stå upp en gång och surfa flera meter! Annars handlade det mycket om att vänta in rätt våg och paddla, paddla, paddla.

Manne körde shortsen-ovanpå-våtdräkten-stilen. Stiligt!

Väldigt hunkig boyfriend om jag får säga det själv.

Och en väldigt cool kompis har vi här!

Sista dagen i Biarritz var det mulet och man kände att nu har hösten hittat även hit. Jag, Gustaf och Charlotta begav oss mot Biarritz maritima museum medan de övriga tre ägnade förmiddagen åt ännu mera surfing. På museet hittade vi de här.

Och några maneter.

Och så Charlottas personliga favorit – näsfisken.

På eftermiddagen begav vi oss till Saint Jean de Luz, granne med Biarritz. En mysig, men kanske lite tråkig, småstad.

God Snickersglass hade de i alla fall.

Sedan hade plötsligt en hel vecka gått och det var dags att ge sig ut på vägarna igen. Det var sorgligt att lämna Biarritz så för att trösta oss lite stannade vi till i Champagne på hemvägen. I byn Hautersville kunde man stanna till, följa skyltarna och trava in på första bästa champagneställe.

Ungefär så här!

Och så vips satt man där med ett glas champagne eller två framför sig och bara njöt. En perfekt avslutning på en perfekt Frankrikevistelse. Resan vidare hem gick som en dans och nu är bikinin undanstuvad för det här året och livet har återgått till det normala. Ganska skönt det med.

Saker man kan göra när man är på åland

Hej bloggen!

Jag har idag gjort min första arbetsdag på nya sommarjobbet. Läskigt och förvirrande, men kul!

Och lyssna på det här: jag har fått min första request på bloggen! Ålandstips önskas av Linnea som ska jobba här i sommar. Och Ålandstips har jag! Sen finns det säkert en hel massa andra fina saker att se och roliga grejer att göra, men här är några väl utvalda tips i alla fall:

1. Pilsnermackan. Ekologisk bistro på Strandvägen i Mariehamn. Drivs av bästa Adrian och han serverar fantastisk god mat av bra råvaror. Menyn ändras efter säsong, men man kan vara säker på att alltid få smarrig mat. Ibland har de små evenemang så som jazzkvällar och annat mysigt.

2. Bagarstugan och Svarta katten. Mysiga caféer i Mariehamn. Goda sallader och paninis och bakverk.

3. Pommern och sjöfartsmuseet. Ligger nere i Västra hamnen, och berättar ett stycke åländsk sjöfartshistoria. Mycket spännande, speciellt att få se gamla kaptenshytter och sådant kul. Och när man kollat klart där, så kan man promenera österut till Södragatan och kvarteren runt omkring. Där finns en massa små fina och gamla trähus. Väldigt mariehamnskt.

4. Sjökvarteret. På den östra sidan av Mariehamn ligger ett mysigt kvarter där det byggs båtar, säljs handgjorda smycken och åländskt hantverk. Man kan också äta god pizza här, på Pub Niska. Senare i sommar ordnas här också Ålands sjödagar, med en massa sjöfartsrelaterade aktiviteter och livemusik och gratis inträde. Mycket trevligt!

5. Kobba klintar, vid inloppet till Mariehamn. De gamla lotsarnas bostad och arbetsplats. Så himla fint! Här hittar man mera info om hur man tar sig ut dit.

6. Om man vill ta sig en bit utanför Mariehamn (och det vill man), är en tur ut i skärgården att rekommendera. Det finns många fina skärgårdskommuner, men eftersom jag var på Kökar för två år sedan tipsar jag om det. Hit åker man skärgårdsfärja (där man kan ta med bil eller cykel), och bor på något b&b eller hotell. Eller så campar man! Och så kan man ta en båttur ut till ön Källskär, fantastiskt fint med nästan bara hav så långt ögat kan se. Här bodde en svensk friherre förr i tiden och han byggde hus och anlade en fin trädgård. Och det var här som Tove Jansson fick inspiration till någon bok, sägs det. Trevligt ställe hur eller hur, och med guidad rundvandring. Och ute på Jurmo, en annan liten skärgårdsö, anordnas varje år en festival! Island in the sun heter den och lär vara riktigt bra!

7. Man kan också bege sig norrut på fasta Åland, till kommunen Geta. Här finns bland annat Havsvidden som är en hotellanläggning precis vid Norrhavet. Man behöver inte bo där utan man kan åka dit bara för att kolla in havet och kanske ta en fika i restaurangen.

8. Och så kan man ta sig västerut. I Eckerö finns till exempel ett gammalt post- och tullhus som är vackert. Här kan jag rekommendera att äta Ålandspannkaka med saffran på caféet om den finns kvar. Yummie!

9. Och så vill min mamma tipsa om stadsbiblioteket i Mariehamn. Fin, blå byggnad som inuti är som ett bibliotek är mest, fast lite finare. Ligger intill Pilsnermackan.

10. Just det, så finns ju Judys keramik. Jag handlar ofta presenter där när jag är på Åland. Ligger på Köpmansgatan i Mariehamn.

11. Jag har i dagarna också upptäckt att det finns många loppisar runt om på Åland. I helgen var vi på flera ute i Sunds kommun, och tydligen finns det flera runt om ön. Kul grej tycker jag!

12. Och när vi ändå är inne på Sund – här finns Kastelholm slott och Bomarsund. Det förra är ett gammalt fint slott byggt i sten och det andra är ruiner av fästning som förstördes under Krimkriget. Låter lite träigt kanske, men är faktiskt sevärt.

Linnea, hoppas det här var en liten hjälp på vägen! Man kan också gå in på den här turistsajten och hitta mer matnyttig info. Kan tyvärr inte visa några bilder på alla de här grejerna eftersom jag lånar mammas dator och den totalvägrar föra över bilder från min kamera…Återkommer i frågan när jag (läs: Manne) lyckats lösa det. Hej nu.

Mrkt!

Okej, det här blir ett inlägg med massiv textreklam. Men låt er inte avskräckas, för jag lovar att reklamen är rättfärdigad och rättvis! I fredags öppnade nämligen Manne äntligen sin webshop där man alltså numera kan köpa finfina väskor och datorfodral. Hurra! Jag tänker att fodralen till exempel är en utmärkt present till en nybakad student eller att en väska passar fint som present på mors dag nu på söndag (för mina svenska läsare då alltså, den finska och RIKTIGA morsdagen har ju redan avklarats för några veckor sedan). Men framförallt tycker jag man ska unna sig en väska till sig själv! Och till mina åländska läsare kan jag meddela att om någon är intresserad av en finfin väska kan jag personligen leverera dessa runt midsommar då jag kommer hem till Mariehamn. Så kolla nu in Mrkts nya hemsida och se om det finns något ni gillar!

Mvh stolt_flickvän_84

Och så här blev bullarna

Det går bra att vara avundsjuk nu.

P.s. Receptet tog jag från Johanna. (Fast mina är lite mera fattigmansbullar, utan pekannötter och mandelmassa).

P.s. 2 Jag börjar inse att trickset med att få till icke-torra bullar är att när man har tagit så mycket smör till fyllningen att man tror att man kommer dö fettdöden när man ta första tuggan, då tar man lite mer.

 

Min röda dag

Ledig dag! Hemma hos oss har det inte hänt mycket idag. Manne har jobbat intensivt med Mrkts lansering (snart, snart öppnar vi!) och jag har pluggat. Nu äter jag isbergssallad och knäckebröd till middag, väntar på att kanelbullarna ska jäsa klart och känna sig mogna för ugnen, och lyssnar på Aftonbladets podcast Historien om ett brott (mycket spännande, kan rekommenderas).

Imorgon blir det landet, aaahhh…

En valborg i Skåne (och då menar jag inte Lunds stadspark)

Tillbaka i vardagen igen. Skola, jobb, smutstvätt, disktrasa och så vidare. Men vilken fin valborgshelg det blev! Vi drog till Torekov hotell och spa:ade. Ångbastu, varm utomhuspool och öl på terassen. God mat dessutom, en riktigt höjdare var det. Igår åkte vi på tur i krokarna, till Vejbystrand, Arild och Mölle. Fantastiskt väder hela dagen och vackert så in i Norden! Här är några bilder:

Bubbel som vi tyvärr inte hann dricka upp och fick ta med oss hem igen…

Fina Vejbystrand.

Och fina Manne.

Det här kan vara Skånes finaste café. Flickorna Lundgren heter det.

Här kan man sitta och titta på utsikten och deras getter…

…och äta räkmacka!

I Arild kollade vi in fiskenäten.

Och glassade.

Sist ut var Kullaberg. Fint så det förslår.

Igår kväll kollade vi in studentsångarna i Lund och sedan väntade middag hos Mannes föräldrar, tillsammans med fransoserna Pierre och Mathilde. Merci!

Och det var den valborgshelgen. Hoppas ni också hade det fint!

En kväll med juntan

Alltså syjunta. Det måste vara världens bästa uppfinning. Så här: man drar ihop några vänner som gillar att sy eller som gärna vill testa på det i alla fall. Sedan ses man när det passar hemma hos någon. Man äter äppelkaka, fruktsallad, kärleksmums eller muffins (ingen junta utan sockerchock) och dricker te. Eller så äter man matpaj och dricker vin som vi gjorde igår. Och så pratar man om allt mellan himmel och jord, löser stora världsproblem och små vardagsproblem. Och sedan syr man! Det är så trevligt att jag myser lite för mig själv när jag tänker på det. (Bonusinfo: min farmor har en syjunta. Hon har berättat för mig att damerna i hennes junta alltid vill dricka öl när det är juntdags, så det är viktigt att se till att man har det hemma. Sedan är de allihopa ganska gamla så ingen ser att sy riktigt. Men jag tycker det kvalar in som syjunta ändå). Så här såg det ut på vår syjunta igår:

Koncentration på hög nivå.

Lise-Lott klipper bitar till ett lapptäcke som en snart nyfödd bebis ska få!

Och Tove syr en klänning!

Själv syr jag vimplar till Charlottas och Calles bröllop.

Och så har en hel kväll gått och alla har förhoppningsvis kommit en bit på väg med sina syprojekt och sedan ses man nästa vecka eller veckan efter det igen. Lätt som en plätt!

Eftermiddagste (och bananer)

Hej!

Större delen av lördagseftermiddagen spenderade vi på The Lodge utanför Veberöd. Afternoon tea i fin miljö var en riktig tiopoängare. Jag gick lite bananas* med kameran för allt var så fint!

*På tal om bananas, ni har väl sett den fantastiska och skrämmande dokumentären Big boys gone bananasuppföljaren till Fredrik Gerttens Bananas? Om inte, gör det!

Tipset!

Jag vill tipsa er om en mycket sevärd dokumentär. Den heter ”Gzim Rewind” och handlar om en pojke som blir utvisad från Sverige, om vänskap och om hur miljön formar oss som människor. Fantastiskt bra! Den är tillgänglig på SVT play två dagar till, så passa på! Jag lyckas inte länka till den, men gå in här och sök på filmens namn.