Kategori: Hemma hos mig

Nytt liv och nya saker

Jag har mina sista dagar i Malmö nu på ett tag. På söndag bär det av mot Åland. Det ska bli så, så kul att börja jobba igen! Däremot blir det ledsamt att lämna min stad och mina människor, men jag kommer ju snart tillbaka. Det känns överlag mycket lättare att lämna den här gången, kanske jag börjar bli van…

Annat som händer: jag söker jobb och hoppas innerligt att en trevlig sydsvensk tidning vill ha mig i sommar (eller helst lite tidigare). Jag har hoppet uppe och siktar i sinnet in mig på en skånsk sommar. Och i söndags inträffade något alldeles ljuvligt! En liten flicka kom till världen och mitt tjejgäng fick sin första mamma. Hurra och grattis och fanfarer! I maj väntar vi ytterligare tillskott i gänget, hurra igen!

Jag har också börjat hitta tillbaka till fotograferandet, det känns kul och givande igen efter min ganska långa torkperiod. Därför bestämmer jag att vi kollar på bilder nu! Som vanligt är det min lägenhet som får agera objekt.

Jag fick världens, säger världens, finaste burk i födelsedagspresent av Lise-Lott och Marcus. Matchar vår tekanna från Muuto perfekt! Tack igen!

Den här fantastiska lådan är en annan födelsedagspresent, från Charlotta och Calle. Lovar att ta hand om den efter bästa förmåga. Tusen tack!

På mitt nattduksbord finns ytterligare en present…

…nämligen Is av Ulla-Lena Lundberg. Jag har nästan läst ut den men nu börjar där hända obehagliga saker och jag drar mig för att läsa slutet för jag tror att det kommer bli så hemskt. Måste skärpa mig!

Dessutom har jag äntligen ramat in vår lilla My-tavla. Nu står den med våra övriga tavlor som väntar på upphängning och samlar damm. Det är baby steps som gäller hos oss.

Detta om detta. Ha en fin torsdag!

Dumplingfabriken

Häromdagen blev jag så där ofantligt sugen på dumplings. Det resulterade i att vi använde vår ångkokare (heter det så?) i bambu för första gången och lagade egna små degknyten. Resultatet blev inte riktigt så fantastiskt som i Kina, men helt klart godkänt!

Vi fyllde våra dumplings med köttfärs, champinjoner och vitkål.

De var ganska knepiga att få till. Antingen blev degen för tjock eller så gick det hål på den.

Men ganska fina blev de ändå!

Nom nom!

Såsen är det som egentligen gör hela rätten tycker jag. En massa soja och risvinäger hade vi bland annat i vår.

I kväll har syjuntan återförenats! Och jag blev så glad för det att jag glömde bort att ta bilder. Nästa gång!

Ja, se det snöar (eller inte)

Så. Jag har förstått att det har snöat, alternativt fortfarande snöar, på vissa håll. Facebook formligen svämmade över med snöuppdateringar igår. Och tydligen ligger det kvar idag och i Stockholm har det redan inträffat 28 olyckor enligt Expressen. Så jag ville mest bara meddela att sådant här väder har vi i Malmö idag:

Hehe. Strålande sol (om än ganska kallt. Men ingen snö i sikte, det är huvudsaken).

Igår kväll var det lite mer dramatiskt dock.

Igår ägnade jag en stor del av dagen åt min nya hobby: att fotografera hungriga småfåglar som äter av våra fågelmatsbollar som om det inte fanns en morgondag.

Vi har rätt många talgoxar som hänger här.

Ibland är de flera samtidigt.

Men det brukar oftast sluta i bråk så då flyger de bort och lugnar ner sig en stund.

Blåmesar har vi också!

Sen påminde Manne mig om att vi (jaja, han då) har ett superstort objektiv till kameran, typ à la paparazzi. Och då blev det ju genast roligare att fotografera de små liven, när de kom närmare.

Dagens tips: om ni sitter uttråkade framför er dator och jobbar eller slösurfar eller vad ni nu gör, häng ut lite fågelmat utanför fönstret och vips har du något trevligt att titta på! //Minna, 93 år gammal

En färgklick

Jag har skapat mig ett litet turkost hörn i det ena vardagsrumsfönstret här hemma.

Ljuslyktor, burk och flaska.

Den här fina ljuslyktan köpte jag på Indiska när mamma och pappa var på besök. Fin om jag får säga det själv!

Den här gamla asken från svenska tobaksmonopolet hittade jag på en loppis i Sund på Åland i somras. Jag hade inga kontanter så pappa var snäll och betalade den. Tack! De små ljuslyktorna kommer från Iittala, såklart.

Flaskan kommer från samma loppis som asken.

Jaha, det var det. Hoppas ni har en fin måndag.

Tankar en sommarlovsmåndag

Idag är jag parkerad på en köksstol här hemma. Jag sitter och skriver och låtsas att jag är en riktig frilansskribent, som har en massa viktiga texter att få iväg skyndsamt. Dricker te och äter kanelbulle medan jag sysslar med dessa viktiga göromål. Tittar ut genom fönstret, det ser kallt ut och inte alls väder passande för den fjärde juni. Vill inte gå ut, stannar inne och skriver istället. Och läser och redigerar bilder och pysslar med Mrkts hemsida. Våra grannar håller på och flyttar. De har köpt en annan lägenhet i samma hus, och det känns tryggt på något vis att vi har kvar dem tvärs över gården. Så tänker jag att jag vill skriva en bok. Oklart vad den skulle handla om. Hursomhelst, nu kollar vi på några bilder:

Igår åt vi melon till frukost. Fint som snus (trots att det inte fanns vattenmelon i butiken, det är egentligen min favorit. Men den här var också god).

Det här paketet ska en liten tjej få av mig.

Och i fönstret blommar rosen så där lite dramatiskt.

Tre blommor redan och fler är på gång! Det kallar jag glädje i en kruka.

Matkoma

Den här helgen har vi…ätit, kan man säga. Och gjort lite bröllopsfix och tittat på schlager. Men mest ätit.

Nu ska jag åka iväg och dricka vin med mina klasskompisar och fira att vi är inne på slutspurten av terminen! Hurra!

Nytt på växtfronten

Här händer det grejer alltså. Jag förmodar helt kallt att alla minns mina revolterande tonåringar som skulle flytta hemifrån. Dessa har nu mognat och växt till sig ordentligt. Hurra! Dessutom har rosen jag planterade om i samma veva växt och frodats så det står härliga till (jag tror det kommer små blomknoppar snart!). Och balkongen har vi pimpat med två klematis och en rosbuske. Tant, jag? Inte då.


Revolterande tonårshjärtan

Har haft en kaotisk start på dagen. Jag har känt några dagar nu att mina persiljeskott har blivit så stora att de måste flytta från sitt mini-drivhus till egna krukor. De har liksom gått från att vara små, små persiljebarn till långa, gängliga tonåringar. Och de har tonårsrevolterat! Slingrat sig över till persiljetonåringarna i sådden brevid och härjat omkring där. Betett sig arrogant mot sina syskon i samma sådd och sådant. Så idag tänkte jag att det var dags att plantera om dem – de skulle få egna rum helt enkelt! Så jag drog fram jord och krukor och började omplaceringen. Men nu är jag så orolig! Det visade sig att de nog är skörare än de ser ut. Deras rötter är så korta och deras stjälkar så tunna! De kanske inte var redo för en sådan stor omställning. Jag kanske har traumatiserat dem för livet! De kanske inte ens klarar sig! Dessutom tror jag att jag har planterat dem för tätt, de kanske inte får ordentlig plats att utvecklas och frodas.

Herregud. Jag har blivit en hönsmamma. Stackars persiljebarn.

Planterade om en liten rosbuske också. Hoppas den klarar det här bättre.

En kväll med juntan

Alltså syjunta. Det måste vara världens bästa uppfinning. Så här: man drar ihop några vänner som gillar att sy eller som gärna vill testa på det i alla fall. Sedan ses man när det passar hemma hos någon. Man äter äppelkaka, fruktsallad, kärleksmums eller muffins (ingen junta utan sockerchock) och dricker te. Eller så äter man matpaj och dricker vin som vi gjorde igår. Och så pratar man om allt mellan himmel och jord, löser stora världsproblem och små vardagsproblem. Och sedan syr man! Det är så trevligt att jag myser lite för mig själv när jag tänker på det. (Bonusinfo: min farmor har en syjunta. Hon har berättat för mig att damerna i hennes junta alltid vill dricka öl när det är juntdags, så det är viktigt att se till att man har det hemma. Sedan är de allihopa ganska gamla så ingen ser att sy riktigt. Men jag tycker det kvalar in som syjunta ändå). Så här såg det ut på vår syjunta igår:

Koncentration på hög nivå.

Lise-Lott klipper bitar till ett lapptäcke som en snart nyfödd bebis ska få!

Och Tove syr en klänning!

Själv syr jag vimplar till Charlottas och Calles bröllop.

Och så har en hel kväll gått och alla har förhoppningsvis kommit en bit på väg med sina syprojekt och sedan ses man nästa vecka eller veckan efter det igen. Lätt som en plätt!